Установка сонячних станцій: несподівані чинники які слід врахувати

Установка сонячних станцій: несподівані чинники які слід врахувати

 

За останні 10 років, будинки з сонячними панелями на дахах пройшли шлях від цікавості до звичайного явища.
Ця технологія була доступна протягом десятиліть - космонавти використовують супутники на сонячних батареях з 1960 року, і ще в другу світову, сонячні системи опалення були використані в будинках США.

Активна сонячна енергія використовує панелі фотоелектричних елементів для перетворення сонячного світла в електрику, але це традиційно було непомірно дорогою технологією, до останнього часу.

Переваги житлових будинків на сонячній енергії очевидні:

-енергія сонця є нескінченною (принаймні на найближчі 5 мільярдів років, плюс-мінус);
-забезпечує екологічно чисту енергію;
-ставка  "зеленого" тарифу дає змогу заробляти кошти.

Але є фактори, які слід враховувати при прийнятті рішення про сонячної енергії - і вартість тільки одна з них.

1. Обслуговування.

Введення Вашого будинку в експлуатацію сонячної енергії вимагає більше догляду, ніж при використанні звичайної старої електромережі. Але не набагато.

Сонячні батареї не мають рухомих частин. Вони є частиною повної стаціонарної системи. Тому, як тільки вони встановлені, є не так вже й багато причин, що може піти не так. Практично єдине, що домовласник повинен робити, це зберегти чисті панелі. Це важливе завдання, адже - занадто багато снігу, пилу і пташиного посліду на панелях може зменшити генерації енергії. 

Цей вид обслуговування немає необхідності робити раз на тиждень. Досить поливати панелі зі шлангу від одного до чотирьох разів на рік. Для цього не потрібно взбіратся на дах. Шланг з насадкою з землі працює відмінно. Якщо є будівництво в вашому регіоні, необхідно чистити панелі частіше, щоб уникнути додаткового накопичення пилу будівельного залишку.

Крім цього, час від часу перевіряйте, що всі частини знаходяться в робочому стані. Також треба замінювати акумулятори, при умові встановленої автостомної електростанції, але це один раз на десятиліття.

2. Розташування будівлі.

Розташування вашого будинку має великий вплив на вашу сонячну енергоефективність. Це очевидна проблема: Якщо ваша електрична потужність залежить від сонячного світла, такі речі, як тіні високих дерев і високі тіні будівель будуть проблемою.

Це ще більша проблема, ніж деякі люди розуміють. Різні типи панелей-різному реагують на тінь. У той час як полікристалічні панелі дозволяють значно скоротити вихід електроенергії, то будь-яка частина затінення моно-кристалічних панелі зупинить виробництво електроенергії повністю.

Таким чином, щоб побудувати будинок на сонячних батареях, необхідно, переконатися, чи немає тіні на панель по площі даху під час сонячного годинника в день (як правило, з 10 ранку до 2 годин) і переважно протягом всіх сонячних годин. Чим більше годин панелі піддаються повному сонячному світлу, тим ефективніше буде виробництво електроенергії.

Досягнення найбільшої ефективності може означати обрізку або повне видалення дерев на вашій ділянці. Якщо ваш будинок в оточенні висотних будівель, які блокують сонце з даху, це набагато більша проблема.

3. Інсоляція.

Сонячне світло, очевидно, грає ключову роль, коли мова йде про сонячної енергії, і не у всіх регіонах створені рівні умови в цьому відношенні. Це важливо знати, скільки сонячного світла досягає землі в районі, де знаходиться ваш потенційний сонячний будинок.

Інсоляція - міра того, скільки сонячної радіації впаде на землю в тій чи іншій області в певний період часу. Це зазвичай вимірюється в кВТ / м.кв. / дні, і вона покаже вам, скільки сонячного світла буде доступно для ваших сонячних батарей, щоб перетворитися в електрику. Чим вище значення інсоляції в вашому регіоні, тим більше електроенергії кожна з ваших панелей зможе генерувати. Високе значення інсоляції означає, що ви можете отримати більше енергії з менших панелей. Низьке значення інсоляції означає, що ви могли б у кінцевому підсумку витрачати більше для досягнення тієї ж вихідної потужності.

Це означає, ви повинні будувати свій будинок на сонячних батареях на південному заході, а не на північному заході?
Зовсім ні. Це просто означає, що вам, ймовірно, знадобиться більше панелей для досягнення тієї ж вихідної потужності.

4. Зона покриття.

Дуже важливо, враховувати два параметри:

-інсоляція;
-скільки енергії вам потрібно.

Щоб отримати дуже грубу оцінку того, наскільки велика система, вам потрібна, подивіться на ваш рахунок за електрику і з'ясуйте, скільки ви використовуєте кВт/г на добу.

Середній будинок використовує близько 300 кВт-год на місяць, або близько 10 кВт-год в день. Помножте це на 0,25. Ми отримуємо 2,5, так що нам потрібно 2,5 кВт системи, щоб перекрити власні потреби.

Типова сонячна панель виробляє до 250 ват, або 0,25 кВт в день. Для забезпечення 2,5-кВт, вам потрібно близько 10 панелей. Це приблизно  17 квадратних метрів.

Також слід врахувати інсоляцію і скільки годин пік сонячного світла ви отримуєте в день, і також внести корективи, якщо ви використовуєте акумуляторні батареї з панелями. Тому краще всього звернутися до профі.

5 Утилізація.

Термін служби сонячних панелей 40-50 років, контролера і інвертера 15-20 років, акумуляторів в залежності від типу і характеру використання - 4-10 років.
Хоча питання утилізації сонячних панелей залишається відкритим, тільки 30% всіх виробників приймають їх назад для переробки.
Але тим не менше попит на відпрацьовані сонячні панелі з кожним роком зростає. Так як видобуток рідкісних металів стає все більш дорогим задоволенням і переробка панелей призведе до повторного їх використання.

Крім того: існує вторинний ринок фото- і вітроелектричних установок, на якому вже відпрацьований обладнання може знаходити подальше застосування.
У країнах з перехідною економікою можна використовувати вже були у використанні сонячні модулі. Завдяки більш інтенсивному сонячному випромінюванню, ці модулі можуть виробляти більше електроенергії.

Зворотній зв'язок